Espai per a invidents
Punt accesible:
Què és un punt violeta?:
Contacte:
Segueix-nos:
logo-facebook
Instagram_AppIcon_Aug2017
Presentació
Els Punts Violeta és un projecte que naix de la necessitat de construir, en els moments d’oci, espais de suport i seguretat feminista enfront de les agressions sexistes, racistes i LGTBIQI+fòbes. El nostre treball es basa en un protocol d’actuació que inclou: la sensibilització, prevenció, actuació i formació per a generar espais igualitaris i segurs; i l’acompanyament de les persones agredides, tenint tot aquests eixos la mateixa importància.
Els Punts Violeta naixen dins del marc de la Campanya
«No és No», per una ciutadania sense agresions sexistes, amb el compromís de la prevenció i erradicació de les actituds i comportaments sexistes i amb l’objectiu de sensibilitzar a la ciutadania i activar una resposta davant d’aquestes situacions. Els espais festius i les dinàmiques de les festes:
aglomeracions, consum d’alcohol, drogues, el «tot val de festa…» apareixen com excuses per a exercir comportaments sexistes, que són la manifestació de la desigualtat entre homes i dones que existeix en la nostra societat. Hi ha que deixar clar que res justifica una agressió: ni alcohol, ni altres drogues, ni formes de vestir, etc. Qualsevol ciutat o municipi i els seus espais festius tenen que ser llocs segurs, en els que es donen relacions de respecte i llibertat que deixen viure les festes amb alegria i igualtat.
Exposició
Des del 8M i paral·lels a la creixent presa de consciència feminista els punts morats s’han convertit en peça indispensable de revetles, festivals, fires, concerts i altres celebracions, especialment estiuenques.Com un extintor o una eixida d’emergència.
Els punts violeta tenen un doble component: d’una banda,conscienciar i visibilitzar el compromís social i el rebuig comunitari de les violències masclistes en els espais d’oci. I per un altre, d’informació, acolliment i atenció inicial, tant a les dones que hagen pogut viure una agressió com a unes altres que, sense haver-ho enfrontat, saben que el punt està ací i estan informades, és per això que a aquest projecte li denominem a Peu de Carrer.
El nostre punt violeta va destinat a tota la població i sobretot als sectors que no tenen la informació adequada sobre la violència de gènere, així com a la part de la societat que normalitza que festa pot implicar agressions masclistes.
Per què són necessaris?
Al llarg de les festes d’aquest estiu s’han registrat molts casos de violència sexual ( sobretot a partir de “la manada”), però segons tots els estudis es constata que els casos coneguts són sol la punta de l’iceberg.
Considerem que les dones mereixen gaudir d’un oci nocturn en condicions de seguretat, i que han de sentir-se donades suport, cuidades i assessorades per professionals qualificades que treballen des d’una perspectiva de gènere.
Als punts violeta s’acosten les persones que conformen l’estructura social i real de cada població o ciutat cada nit, persones d’edats diferents,idisiosincrásia diferent, i orientacions sexuals diverses.
El punt també serveix d’alleujament per a qui ha viscut agressions en altres festes i vol saber com actuar si torna a ocórrer.
La casuística és molt diversa i hi ha dones que no volen denunciar, però posem l’accent que això no va només de l’agressió sexual més greu, sinó contra tota mena de violència sexual.
Una altra peça clau en la nostra gestió d’aquesta ferramenta és la coordinació amb la /l’Agent d’Igualtat, Regidoria d’igualtat, els/as agents de Policia, prèviament instruïts, així com amb la Guàrdia Civil i Protecció Civil.
Oferim informació, assessorament i ajuda sobre on acudir i què fer davant una agressió sexual ja siga viscuda en carn pròpia o si hem sigut testimonis d’ella. Ventalls, polseres, photocall, cartells, xapes, globus, tovallons,
adhesius amb el lema de ‘No és no’ o altres lemes sensibilitzadors , així com conscienciar i implicar a tot el públic que assisteix a aquests entorns festius.
Un altre dels objectius dels punts violeta és visibilitzar i nomenar les agressions sexuals de les quals són objecte les dones, contextualitzant-la en la violència de gènere que té més que veure amb la demostració de poder de l’agressor que amb una suposada expressió de la seua sexualitat.
En aquest sentit, en el punt violeta s’ofereixen continguts de teoria feminista senzills que ajuden a comprendre millor què ocorre i per què, conceptes com la piràmide de la violència, la reivindicació del gaudi dels espais públics amb llibertat i seguretat, informació dels protocols sanitaris i judicials actuals.
Tenim experiència teòrica i pràctica, hem participat en el muntatge i organització de punts violeta .
Com funciona un punt violeta?
El punt violeta estaria conformat per quatre professionals, una criminòloga agent d’igualtat, una psicòloga amb formació en prevenció i acompanyament, una promotora en igualtat de gènere i una community manager (encarregada de recollir testimonis gràfics implicats amb el missatge,photocall, fotos de tallers, fotos amb grups musicals, etc), aquest treball aniria lligat a la pàgina de l’Ajuntament o institució que contracte el nostre servei.
Els/les destinataris/es són la població en general, i el tarannà de la intervenció es basa metodològicament a informar des de la conciliació i amb la intenció de conscienciar i sensibilitzar sumant.
D’altra banda , realitzem en horari diurn de tallers destinats i sensibilitzadors al públic infantil i familiar (xapes costumitzades, imants de feltre, samarretes pintades per ells/elles mateixes amb lemes diferents relacionats amb la campanya).
També ens encarreguem de divulgar tot el material elaborat des de l’Ajuntament o Institució que contracte els nostres serveis així com assessorar del material divulgatiu més convenient en cada cas.
Contacte:
Segueix-nos:
logo-facebook
Instagram_AppIcon_Aug2017